ریسک بیزینس (Business Risk) چیست؟ تعریف، عوامل و مثال ها

ریسک بیزینس (Business Risk) چیست؟ تعریف، عوامل و مثال ها
توسط منتشر شده در : دسامبر 11, 2023دسته بندی: مقالات تحلیل آماریLast Updated: دسامبر 11, 2023بدون دیدگاه on ریسک بیزینس (Business Risk) چیست؟ تعریف، عوامل و مثال هانمایش: 931

چکیده مقاله :
ریسک تجاری یا ریسک بیزینس جزئی از ریسک کل است. ریسک تجاری بیانگر این مفهوم است که یک شرکت ممکن است رویدادها یا شرایطی را تجربه کند که تهدیدی برای توانایی آن برای ادامه فعالیت ایجاد می کند. تیم مدیریت یک شرکت به طور منظم وظیفه تصمیم گیری در مورد چگونگی رشد و راه اندازی یک کسب و کار را دارد. با این حال، هر تصمیمی در مورد ارائه محصول جدید، یک بازار هدف جدید، یا یک ادغام بالقوه (و بسیاری نمونه های دیگر) پتانسیل شکست را دارد و توانایی شرکت را برای فعالیت در معرض خطر قرار می دهد. در این مطلب به بررسی کامل این مفهوم می پردازیم.

1- ریسک تجاری چیست؟

ریسک تجاری، قرار گرفتن یک شرکت یا سازمان در معرض عواملی است که باعث کاهش سود یا شکست آن می شود. هر چیزی که توانایی یک شرکت را برای دستیابی به اهداف مالی خود تهدید کند، یک ریسک تجاری یا همان ریسک بیزینس محسوب می شود. عوامل زیادی وجود دارند که می توانند برای ایجاد ریسک تجاری همگرا شوند. گاهی اوقات این رهبر یا مدیریت ارشد یک شرکت است که موقعیت هایی را ایجاد می کند که یک کسب و کار ممکن است در معرض خطر بیشتری قرار گیرد.

با این حال، گاهی اوقات علت ریسک خارج از یک شرکت است. به همین دلیل، غیرممکن است که یک شرکت به طور کامل خود را از خطر محافظت کند. با این حال، راه‌هایی برای کاهش خطرات کلی مرتبط با فعالیت یک کسب‌وکار وجود دارد. اکثر شرکت ها این کار را با اتخاذ یک استراتژی مدیریت ریسک انجام می دهند.

مفاهیم کلیدی

  • ریسک تجاری هر گونه قرار گرفتن یک شرکت یا سازمان در برابر عواملی است که ممکن است سود آن را کاهش دهد یا باعث ورشکستگی آن شود.
  • منابع ریسک تجاری متفاوت است اما شامل تغییرات در ذائقه و تقاضای مصرف کننده، وضعیت کلی اقتصاد و قوانین و مقررات دولتی است.
  • ریسک می‌تواند توسط عوامل خارجی که کسب‌وکار کنترل نمی‌کند، و همچنین با تصمیم‌هایی که در درون مدیریت یا تیم اجرایی شرکت گرفته می‌شود، ایجاد شود.
  • در حالی که شرکت ها ممکن است نتوانند به طور کامل از ریسک بیزینس اجتناب کنند، می توانند اقداماتی را برای کاهش تأثیر آن از جمله توسعه یک برنامه ریسک استراتژیک انجام دهند.

2- مفهوم ریسک تجاری

هنگامی که یک شرکت درجه بالایی از ریسک تجاری را تجربه می کند، ممکن است توانایی آن را برای ارائه بازدهی کافی به سرمایه گذاران و سهامداران مختل کند. به عنوان مثال، مدیر عامل یک شرکت ممکن است تصمیمات خاصی اتخاذ کند که بر سود آن تأثیر می گذارد، یا مدیر عامل ممکن است رویدادهای خاصی را در آینده به طور دقیق پیش بینی نکند که باعث زیان یا شکست آن کسب و کار شود.

ریسک کسب و کار تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد که عبارتند از:

  • ترجیحات مصرف کننده، تقاضا و حجم فروش
  • قیمت هر واحد و هزینه های ورودی
  • رقابت
  • فضای کلی اقتصادی
  • قوانین و مقررات دولتی

شرکتی با میزان ریسک تجاری بالاتر ممکن است تصمیم بگیرد که ساختار سرمایه ای با نسبت بدهی پایین تر اتخاذ کند تا اطمینان حاصل شود که می تواند همیشه به تعهدات مالی خود عمل کند. با نسبت بدهی پایین، زمانی که درآمد کاهش می یابد، شرکت ممکن است نتواند بدهی خود را تامین کند (و این ممکن است منجر به ورشکستگی شود). از سوی دیگر، زمانی که درآمدها افزایش می یابد، شرکتی با نسبت بدهی پایین، سود بیشتری را تجربه می کند و می تواند به تعهدات خود ادامه دهد.

برای محاسبه ریسک، تحلیلگران از چهار نسبت استفاده می کنند: حاشیه سهم، اثر اهرم عملیات، اثر اهرم مالی و اثر کل اهرم. برای محاسبات پیچیده تر، تحلیلگران می توانند از روش های آماری استفاده کنند.

ریسک تجاری معمولاً به یکی از چهار راه زیر رخ می دهد:

  • ریسک استراتژیک
  • ریسک انطباق
  • ریسک عملیاتی
  • ریسک شهرت.

3- انواع ریسک بیزینسی

1. ریسک استراتژیک

ریسک استراتژیک زمانی به وجود می آید که یک کسب و کار بر اساس مدل یا طرح تجاری خود عمل نکند. زمانی که یک شرکت بر اساس مدل کسب و کار خود عمل نمی کند، استراتژی آن در طول زمان کمتر موثر می شود و ممکن است شرکت برای رسیدن به اهداف تعریف شده خود دچار مشکل شود.

به عنوان مثال، تصور کنید ABC Store یک فروشگاه بزرگ است که از نظر استراتژیک خود را به عنوان یک ارائه دهنده کم هزینه برای خریداران طبقه کارگر قرار می دهد. رقیب اصلی آن XYZ Store است که به عنوان مقصدی برای مصرف کنندگان طبقه متوسط بیشتر دیده می شود. با این حال، اگر XYZ تصمیم بگیرد که قیمت های ABC را کاهش دهد، این یک ریسک استراتژیک برای ABC می شود.

2. ریسک انطباق

شکل دوم ریسک تجاری، ریسک انطباق است که گاهی اوقات به عنوان ریسک نظارتی شناخته می شود. ریسک انطباق در درجه اول در صنایع و بخش هایی که به شدت تحت نظارت هستند، بروز می کند. به عنوان مثال، در صنعت شراب، یک سیستم توزیع سه لایه وجود دارد که عمده‌فروشان در ایالات متحده را ملزم می‌کند تا شراب را به خرده‌فروشی بفروشند، و سپس آن را به مصرف‌کنندگان بفروشد. این سیستم کارخانه های شراب سازی را از فروش مستقیم محصولات خود به فروشگاه های خرده فروشی در برخی ایالت ها منع می کند.

با این حال، بسیاری از ایالت های ایالات متحده وجود دارند که این نوع سیستم توزیع را ندارند. ریسک انطباق زمانی به وجود می آید که یک برند نتواند نیازهای فردی کشوری را که در آن فعالیت می کند درک کند. در این شرایط، یک برند در معرض خطر عدم انطباق با قوانین توزیع خاص ایالتی است و ممکن است با جریمه یا سایر اقدامات قانونی روبرو شود.

3. ریسک عملیاتی

سومین نوع ریسک تجاری، ریسک عملیاتی است. این خطر از درون شرکت ناشی می شود، به ویژه زمانی که عملیات روزانه یک شرکت انجام نشود. به عنوان مثال، در سال 2012، بانک چندملیتی HSBC با درجه بالایی از ریسک عملیاتی مواجه شد و در نتیجه، زمانی که تیم عملیات داخلی ضد پولشویی آن نتوانست به اندازه کافی پولشویی در مکزیک را متوقف کند، جریمه زیادی از سوی وزارت دادگستری ایالات متحده متحمل شد.

4. ریسک شهرت

هر زمان که شهرت یک شرکت از بین می رود، چه به دلیل یک رویداد که نتیجه یک ریسک تجاری قبلی بوده است یا در اثر یک اتفاق متفاوت، خطر از دست دادن مشتریان و رنج وفاداری به برند خود را تهدید می کند. شهرت HSBC پس از جریمه ای که به دلیل شیوه های ضعیف مبارزه با پولشویی وضع شد، تضعیف شد.

4- نحوه کاهش ریسک بیزینس

از ریسک تجاری نمی توان به طور کامل اجتناب کرد زیرا غیرقابل پیش بینی است. با این حال، استراتژی‌های بسیاری وجود دارد که کسب‌وکارها برای کاهش تأثیر انواع ریسک‌های تجاری، از جمله ریسک استراتژیک، انطباق، عملیاتی و شهرت، از آنها استفاده می‌کنند.

اولین گامی که برندها معمولا برمی دارند شناسایی تمام منابع ریسک در طرح تجاری خود است. اینها فقط خطرات خارجی نیستند، بلکه ممکن است از درون خود کسب و کار نیز نشات بگیرند. اقدام برای کاهش خطرات به محض اینکه خود را نشان دهند، کلیدی است. مدیریت باید برای مقابله با خطرات قابل شناسایی قبل از اینکه خیلی بزرگ شوند، برنامه ای ارائه دهد.

در نهایت، اکثر شرکت ها یک استراتژی مدیریت ریسک را اتخاذ می کنند. این کار را می توان قبل از شروع فعالیت کسب و کار یا پس از تجربه یک شکست انجام داد. در حالت ایده‌آل، یک استراتژی مدیریت ریسک به شرکت کمک می‌کند تا آمادگی بیشتری برای مقابله با ریسک‌ها داشته باشد. در صورت بروز خطر، طرح باید دارای ایده ها و روش های آزمایش شده باشد.

هنگامی که مدیریت یک شرکت برنامه ای برای مقابله با ریسک ارائه کرد، مهم است که در صورت بروز مجدد همان وضعیت، گامی اضافی برای ثبت همه چیز بردارند. به هر حال، ریسک بیزینس ثابت نیست – در طول چرخه تجاری خود را تکرار می کند. با ثبت آنچه در بار اول منجر به خطر شده است، و همچنین فرآیندهای مورد استفاده برای کاهش آن، کسب و کار می تواند این استراتژی ها را برای بار دوم با سهولت بیشتری اجرا کند. این باعث کاهش بازه زمانی می شود که در آن ریسک پرداخت نشده می تواند بر تجارت تأثیر بگذارد و همچنین هزینه مدیریت ریسک را کاهش می دهد.

5- سوالات متداول

4 نوع اصلی ریسک کسب و کار چیست؟

چهار نوع ریسک اصلی که کسب و کارها با آن مواجه می شوند عبارتند از: ریسک استراتژیک، انطباق (قانونی)، عملیاتی و ریسک شهرت. این خطرات می تواند ناشی از عوامل خارجی و داخلی شرکت باشد.

چرا مدیریت ریسک در تجارت مهم است؟

کسب و کارها با عدم اطمینان زیادی در عملیات خود مواجه هستند که بیشتر آن خارج از کنترل آنهاست. این عدم قطعیت خطری ایجاد می کند که نمی تواند هم سود کوتاه مدت و هم موجودیت بلندمدت شرکت را به خطر بیندازد. از آنجایی که ریسک اجتناب ناپذیر است، مدیریت ریسک بخش مهمی از اداره یک کسب و کار است. زمانی که یک کسب و کار یک برنامه مدیریت ریسک به طور کامل و با دقت ایجاد کرده باشد، و زمانی که بتواند آن برنامه را برای مقابله با ریسک های جدید و غیرمنتظره تکرار کند، احتمال بیشتری وجود دارد که کسب و کار از تاثیر ریسک داخلی و خارجی جان سالم به در ببرد.

ریسک های داخلی که می تواند بر یک کسب و کار تأثیر بگذارد چیست؟

ریسک‌های داخلی که می‌توانند بر یک کسب‌وکار تأثیر بگذارند، اغلب ناشی از تصمیم‌هایی است که توسط مدیریت یا تیم اجرایی در راستای رشد اتخاذ می‌شود. این تصمیمات می توانند خطرات فیزیکی یا ملموس ایجاد کنند. به عنوان مثال، خطرات در محل مانند آتش سوزی، خرابی تجهیزات یا مواد خطرناک می تواند تولید را به خطر بیندازد، کارکنان را به خطر بیندازد و منجر به مجازات های قانونی یا مالی شود. سیاست هایی که محیط کار ایمن را تضمین می کنند، در این مثال، یک استراتژی موثر برای مدیریت ریسک های داخلی خواهند بود.

جمع بندی
در تجارت، ریسک ها عواملی هستند که یک سازمان با آنها مواجه می شود که ممکن است سود آن را کاهش دهد یا باعث شکست آن شود. منابع ریسک می تواند خارجی باشد، مانند تغییر در خواسته های مصرف کنندگان، تغییر در رفتار رقبا، عوامل اقتصادی خارجی و قوانین یا مقررات دولتی. آنها همچنین می توانند داخلی باشند مانند تصمیمات اتخاذ شده توسط مدیریت یا تیم اجرایی.

هیچ شرکتی نمی تواند به طور کامل از خطرات اجتناب کند، به ویژه به این دلیل که بسیاری از عوامل خطر خارجی هستند. با این حال، کسب و کارها می توانند استراتژی های مدیریت ریسک را به کار گیرند. این استراتژی‌ها را می‌توان هم برای کاهش ریسک و هم برای کاهش تأثیر ریسک‌ها در هنگام بروز استفاده کرد. با مستندسازی منابع ریسک و ایجاد یک برنامه استراتژیک قابل تکرار، کسب‌وکارها می‌توانند تأثیر کلی ریسک را کاهش دهند و در آینده به طور کارآمدتر و مؤثرتر با آن مقابله کنند. در این مطلب به بررسی ریسک از نوع ریسک تجاری یا همان بیزینس پرداختیم.

اشتراک گذاری این محتوا، پلتفرم خود را انتخاب کنید!
مطالب مرتبط دیگر :

  • رگرسیون لجستیک (logistic regression) چیست؟
رگرسیون لجستیک (logistic regression) چیست؟

اکتبر 4, 2024|بدون دیدگاه

چکیده مقاله:رگرسیون لجستیک احتمال وقوع یک رویداد، مانند رای دادن یا رای ندادن، را بر اساس یک مجموعه داده از متغیرهای مستقل تخمین می‌زند. این نوع مدل آماری (که به آن مدل لاجیت نیز گفته [...]

  • الگوریتم خفاش (Bat Algorithm) چیست؟
الگوریتم خفاش (Bat Algorithm) چیست؟

اکتبر 3, 2024|بدون دیدگاه

چکیده مقاله: الگوریتم خفاش (Bat Algorithm) یک الگوریتم فراابتکاری مبتنی بر جمعیت است که برای حل مسائل بهینه سازی پیوسته استفاده می شود. این الگوریتم برای بهینه سازی راه حل ها در رایانش ابری، [...]

  • الگوریتم کرم شب تاب چیست؟
الگوریتم کرم شب تاب چیست؟

اکتبر 3, 2024|بدون دیدگاه

چکیده مقاله: الگوریتم کرم شب تاب چیست؟ الگوریتم های الهام گرفته از زیست، که به عنوان الگوریتم های الهام گرفته از طبیعت یا الگوریتم های تکاملی نیز شناخته می شوند، تکنیک های محاسباتی هستند [...]

  • آزمون فریدمن: تعریف، فرضیات، زمان استفاده و مثال
آزمون فریدمن: تعریف، فرضیات، زمان استفاده و مثال

سپتامبر 30, 2024|بدون دیدگاه

چکیده مقاله: آزمون فریدمن ابزاری آماری برای مقایسه نمونه‌ها یا اندازه‌گیری‌های مکرر است زمانی که مفروضات پارامتریک برآورده نمی‌شوند. در واقع آزمون فریدمن توسعه‌ای از آزمون Wilcoxon signed-rank test و آنالوگ ناپارامتری از اندازه‌گیری [...]

  • برنامه نویسی فرانت اند: راهنمای جامع توسعه فرانت اند
برنامه نویسی فرانت اند: راهنمای جامع توسعه فرانت اند

سپتامبر 27, 2024|بدون دیدگاه

چکیده مقاله: اگر بخواهیم فرانت اند (Front-end) یا با اسم های دیگر سمت مشتری یا سمت کاربر را توضیح دهیم بهتر است بدانید که توسعه دهنده فرانت اند (Front-End Developer) به کمک زبان های برنامه [...]

  • برنامه نویسی تحت وب چیست؟ انواع، کاربرد و عملکرد
برنامه نویسی تحت وب چیست؟ انواع، کاربرد و عملکرد

سپتامبر 24, 2024|بدون دیدگاه

چکیده مقاله: امروزه تصور جهانی بدون اینترنت و وب سایت‌ها تقریباً غیرممکن است. در سال‌های اخیر، تقاضا برای برنامه نویسان وب حرفه‌ای به طور چشمگیری افزایش یافته است، بنابراین می توانید انواع کارشناسان این [...]