بهترین روشهای SDLC : سادهسازی فرآیند توسعه نرم افزار شما
چکیده مقاله :
چرخه عمر توسعه نرم افزار (SDLC) یک فرآیند سیستماتیک است که به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا با تعریف زمان تولید کوتاه، نرم افزار با کیفیت بالا ایجاد کنند. هدف SDLC توسعه محصولات یا نرم افزارهای برتر است که انتظارات و نیازهای کاربران را برآورده می کند. این به توسعهدهندگان کمک میکند تا یک طرح کلی که بهخوبی تعریف شده است را که شامل چندین مرحله است، هدایت کنند. هر مرحله ممکن است دارای مراحل یا مراحل فرعی همراه با فرآیند خاص خود باشد. به طور گسترده ای برای اطمینان از کنترل کیفیت و افزایش سرعت توسعه و در عین حال به حداقل رساندن خطرات مرتبط استفاده می شود. بنابراین، SDLC کارآمدترین و مؤثرترین مسیر برای تولید به منظور فراتر رفتن از تقاضای کاربر است.
1- مراحل SDLC : مراحل چرخه عمر توسعه نرم افزار
همانطور که گفته شد، SDLC دارای چندین مرحله است که به شرح زیر است:
مرحله 1: برنامه ریزی و تجزیه و تحلیل نیازمندی ها
تجزیه و تحلیل و برنامه ریزی نیازمندی ها با شناسایی مشکلات فعلی که کاربران برای ارائه راه حل های ارزشمند به مشتریان با آن مواجه هستند، انجام می شود. بینشهای بهدستآمده از شناسایی مشکلات فعلی به دستیابی به یک برنامه کاربردی کمک میکند، که شامل جنبههایی مانند هزینهها، مواد، محاسبه نیروی کار، و جدول زمانی است. هنگام برنامه ریزی، مشارکت ذینفعان و طرف هایی که از کاربردهای محصول بهره می برند برای بازخورد بسیار مهم است. این مرحله به وضوح محدوده پروژه را مشخص می کند و مرزهایی را مشخص می کند که لازم است برای جلوگیری از گسترش پروژه به خارج از محدوده آن در نظر گرفته شود.
مرحله 2: تعریف الزامات
تیم تولید پس از برنامه ریزی و تعیین محدوده پروژه، الزاماتی را تعریف و مستند می کند که نیاز به تایید ذینفعان دارد. این تعریف الزامات شامل استفاده از برنامه یا نرم افزار، ویژگی های آن و موانع احتمالی است که ممکن است با آن مواجه شوید. علاوه بر این، شناسایی منابع و ساخت آنها در پروژه بسیار مهم است.
مرحله 3: طراحی معماری محصول
مرحله طراحی، کار مدل و سایر جنبه های طراحی را مشخص می کند که برخی از آنها به شرح زیر است:
- برنامه نویسی: شناسایی زبان برنامه نویسی مورد استفاده برای توسعه نرم افزار و نحوه انجام وظایف و حل مشکلات نرم افزار.
- رابط کاربری: تعیین نحوه تعامل کاربران با برنامه یا نرم افزار و پاسخ آن به ورودی های خاص کاربران.
- امنیت: اقداماتی مانند حفاظت از رمز عبور، ذخیره امن داده ها و رمزگذاری SSL، که برای اطمینان از امنیت کافی نرم افزار انجام می شود.
- ارتباط: تعریف مکانیسم ارتباط بین نرم افزار و سایر دارایی ها مانند سرور مرکزی.
- پلتفرمها: پلتفرمهایی را که میتوان برای میزبانی نرمافزار مورد استفاده قرار داد، مانند Android، iOS، Windows، Linux و غیره فهرست کنید.
- معماری: این شامل قالبهای نرمافزار، طراحی کلی آن، زبانهای برنامهنویسی خاص مورد استفاده و شیوههای صنعتی است که باید دنبال شود.
معماری محصول همچنین شامل طراحی یک نمونه اولیه است که به عنوان نسخه اولیه نرم افزار عمل می کند تا نشان دهد نرم افزار چگونه به نظر می رسد، کار می کند و پاسخ می دهد. توسعه یک نمونه اولیه مفید است زیرا به تیم اجازه می دهد تا تغییرات مورد نیاز را انجام دهد، که در مقایسه با تغییرات مربوط به مرحله توسعه، هزینه کمتری دارد.
جهت آشنایی بیشتر می توانید مقاله زیر را با عنوان زبان برنامه نویسی چیست مطالعه نمایید.
مرحله 4: ساخت یا توسعه محصول
در این مرحله توسعه دهنده یا تیم توسعه در واقع شروع به نوشتن برنامه می کنند. زمانی که یک تیم کامل از توسعه دهندگان درگیر توسعه یک محصول یا نرم افزار هستند، وظیفه توسعه نرم افزار به چند قسمت تقسیم می شود و هر یک از اعضای تیم روی قسمت خاصی کار می کنند.
مرحله 5: تست محصول
هنگامی که نرم افزار توسعه یافت، باید آزمایش شود تا بررسی شود که آیا آنطور که باید عمل می کند یا خیر. این به طور خاص یک مرحله مهم از SDLC است، زیرا زمانی که نرم افزار توسعه می یابد، این کار به صورت قطعات انجام می شود. آزمایش به فرد اجازه می دهد تا تمام این بخش های نرم افزار را ترکیب کند و آزمایش کند که نرم افزار به طور کلی چگونه کار می کند و آیا همه بخش های آن به خوبی ادغام می شوند یا خیر.
هر گونه اشکال، باگ یا مشکل شناسایی و برطرف می شود تا اطمینان حاصل شود که نرم افزار به خوبی اجرا می شود. این مرحله به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا از نرخ استفاده بالاتر و رضایت بیشتر کاربران اطمینان حاصل کنند.
مرحله 6: استقرار در بازار و نگهداری
هنگامی که نرم افزار از مرحله تست عبور کرد و تمام باگ ها برطرف شد، آماده عرضه و در دسترس کاربران است. این نرم افزار را می توان هم به صورت دستی و هم به صورت خودکار بر اساس نیازها و پیچیدگی آن مستقر کرد.
هر نرم افزاری به نگهداری و پشتیبانی مستمر نیاز دارد تا هر گونه باگ تازه رخ داده یا مواردی که در مرحله آزمایش کشف نمی شوند، برطرف شوند. این یک گام مهم است زیرا به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا به طور مداوم روی کیفیت نرم افزار کار کنند، که مستقیماً بر تجربه کاربر تأثیر می گذارد.
SDLC چگونه کار می کند؟
چرخه عمر توسعه نرم افزار با ایجاد طرح کلی از هر وظیفه ای که برای استقرار نرم افزار باید انجام شود، کار می کند. این امر به افزایش کارایی فرآیند توسعه نرم افزار کمک می کند و در عین حال هزینه ها را نیز کاهش می دهد. سازمانها از SDLC استفاده میکنند تا اطمینان حاصل کنند که هر کار در چارچوب زمانی تعیینشده تکمیل میشود و در عین حال به بودجه تعیینشده پایبند هستند.
نقش امنیت در SDLC
مدلهای اولیه SDLC تنها در مرحله آزمایش بر امنیت تمرکز داشتند. با این حال، نقطه ضعف انجام این کار این است که بسیاری از باگها در مراحل دیگر فرآیند SDLC مورد توجه قرار نمیگیرند و در نتیجه تعداد زیادی باگ بعداً ایجاد میشود. بنابراین، امنیت نقش بیشتری را در مدلهای جدیدتر SDLC بازی میکند، که در آن فعالیتهای امنیتی در هر مرحله از توسعه یکپارچه میشوند تا نرمافزاری بسیار قابل اعتماد و بدون اشکال ایجاد کنند. این مفهوم که عموماً به آن Secure SDLC گفته می شود، شامل ارزیابی های امنیتی در تمام مراحل توسعه نرم افزار می شود.
چرا SDLC مهم است؟
SDLC از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا یک رویه استاندارد شده را با محصولات و فعالیت های کاملاً تعریف شده در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهد. با یک چارچوب SDLC، می توانید جنبه های مختلف را به طور موثر تخمین، زمان بندی و برنامه ریزی کنید و کنترل بیشتری بر پروژه داشته باشید. علاوه بر این، هر جنبه ای از پروژه به وضوح قابل مشاهده است و نشان دادن این جنبه ها برای ذینفعان آسان تر می شود. با کمک SDLC می توانید از منابع خود آگاهانه تر استفاده کنید، سرعت توسعه را بهبود بخشید و خطرات را به حداقل برسانید.
مزایا و معایب SDLC
در حالی که SDLC مزایای واضحی برای آن دارد، معایبی نیز در ارتباط با آن وجود دارد. با این اوصاف، در اینجا به مزایا و معایب SDLC می پردازیم.
مزایای SDLC
- یک دید واضح از کل پروژه و هر جنبه از آن، همراه با توسعه دهندگان درگیر و هزینه و همچنین برآورد جدول زمانی ارائه می دهد.
- طرح SDLC به مدیران پروژه کمک می کند تا بر اساس منابعی که باید برای اجرا استفاده شوند، هزینه پایه برای پروژه ایجاد کنند.
- SDLC کمک می کند تا استانداردها و اهداف به وضوح تعریف شوند.
- وقتی چیزی مطابق انتظار پیش نمی رود، به تیم توسعه اجازه می دهد تا برای ارزیابی و ایجاد تغییرات مورد نیاز به مرحله قبلی برود.
معایب SDLC
SDLC بر اساس مفروضات خاصی است که در طول مراحل تجزیه و تحلیل نیاز و برنامه ریزی انجام شده است. با این حال، هنگامی که مراحل بعدی را بر اساس این مفروضات قرار می دهیم، برخی از عناصر غیر منتظره ممکن است عوارض ایجاد کنند. این ممکن است نیاز به تغییر برنامه یا چارچوب مجدد کل فرآیند داشته باشد که می تواند زمان و منابع را هدر دهد. علاوه بر این، SDLC ممکن است گاهی اوقات خیلی سفت و سخت باشد و ممکن است انعطاف پذیری کمی ارائه دهد.
متدولوژی های SDLC
توسعه نرم افزار رویکردهای مختلفی دارد و هر کدام از این رویکردها ویژگی های خاص خود را دارند. بنابراین، بر اساس نیاز خود، می توانید یکی از این متدولوژی های SDLC را انتخاب کنید:
1. Waterfall
یک روش خطی که به توسعهدهنده نیاز دارد تا قبل از حرکت به مرحله بعدی، مرحله قبلی را تکمیل کند. این رویکرد به یک سازمان اجازه می دهد تا امکان سنجی را در هر مرحله از توسعه نظارت کند.
2. Agile
این رویکرد حول ورودی و تجربه کاربران برای حل مشکلات می چرخد. بنابراین، تا حد زیادی مبتنی بر بازخورد است و بیشتر با نیازهای در حال تغییر بازار هماهنگ است.
3. Iterative
رویکرد تکراری متکی بر نسخه اولیه نرم افزار است که تغییرات در آن در تکرارهای کوچکتر انجام می شود. این رویکرد برای کاربردهای بزرگ و پیچیده موثر است.
4. DevOps
مانند رویکرد چابک، DevOps قصد دارد ارتباط و قابلیت استفاده نرم افزار را بر اساس بازخورد کاربران افزایش دهد. همچنین به میزان زیادی از همکاری بین اعضای تیم برای رسیدگی به هر جنبه ای از محصول اجازه می دهد.
5. Spiral
این رویکرد ترکیبی از رویکرد تکراری و متوالی آبشار است. بنابراین، در هر مرحله و انتشار تدریجی، پالایش وجود دارد.
6. V-Model
مدل تأیید یا اعتبار سنجی، که معمولاً به عنوان مدل V شناخته می شود، از دنباله ای مانند آبشار، اما به شکل V پیروی می کند. این رویکرد شامل آزمایش در هر مرحله توسعه است نه اینکه آزمایش یک مرحله واحد از فرآیند باشد.
7. Big Bang
رویکرد بیگ بنگ شامل برنامه ریزی کمی یا جریان مناسب فرآیند است. با بودجه و منابع مورد نیاز شروع می شود. این رویکرد عموما برای پروژه های بسیار کوچک و ساده استفاده می شود.
نتیجه گیری
چرخه عمر توسعه نرم افزار بخش اصلی فرآیند توسعه نرم افزار است. این می تواند کل فرآیند را با تعریف واضح هر جنبه از توسعه نرم افزار آسان کند. هنگامی که توسط متخصصان توسعه نرم افزار با بینش عالی در مورد پیچیدگی های الزامات و هدف نرم افزار برنامه ریزی می شود، برای یک سازمان آسان تر می شود تا برنامه ای بسازد که کاربران آن را بسیار مفید بدانند.
اگر به دنبال بهبود مهارتهای توسعه نرمافزار خود هستید، به شما توصیه میکنیم که از مشاوره برنامه نویسی لنسرسرا بهره مند شوید.
اگر سوال یا سوالی دارید، در قسمت نظرات زیر درج کنید. تیم ما در اولین فرصت به شما پاسخ خواهد داد.
مدیر2024-11-10T18:43:37+03:30نوامبر 10, 2024|بدون دیدگاه
چکیده مقاله: قبل از معرفی بهترین مربیان و متخصصان سئو بهتر است بدانید که سئو آسان نیست. موارد زیادی برای پیگیری وجود دارد و گوگل با هر به روزرسانی هدف گذاری های جدیدی تعیین [...]
مدیر2024-11-09T00:42:39+03:30نوامبر 9, 2024|بدون دیدگاه
مقدمه: افیلیت مارکتینگ (Affiliate Marketing) یا همکاری در فروش یک استراتژی است که در آن شما محصولات یا خدمات را تبلیغ می کنید و به ازای هر فروش یا لید (مشتری بالقوه) که ایجاد [...]
مدیر2024-11-08T18:49:21+03:30نوامبر 8, 2024|بدون دیدگاه
چکیده مقاله: نتایج جستجو گوگل می توانند شامل بیش از 10 لینک آبی ساده باشند. این نتایج با ویژگی های SERP (صفحه نتایج موتور جستجو) طراحی شده اند تا به کاربران دسترسی سریع و [...]
مدیر2024-11-07T18:27:36+03:30نوامبر 7, 2024|بدون دیدگاه
مقدمه: پیش از پرداختن به عملکرد سئو (SEO Performance) بهتر است بدانید که نمایش این که کار شما تفاوت واقعی ایجاد می کند، همان چیزی است که مشتریان شما را راضی نگه می دارد [...]
مدیر2024-11-07T13:25:02+03:30نوامبر 7, 2024|بدون دیدگاه
چکیده مقاله: ممیزی سئو (SEO Audit) یا ارزیابی سئو، یک بررسی دقیق از توانایی یک وب سایت برای رتبه بندی در موتورهای جستجو می باشد و یکی از اولین اقداماتی است که باید آژانس [...]
مدیر2024-11-05T20:52:22+03:30نوامبر 5, 2024|بدون دیدگاه
مقدمه: دو رویکرد اصلی برای سئو وجود دارد: سئو کلاه سفید و سئو کلاه سیاه. درست مثل فیلم های وسترن قدیمی، سئوکارهای کلاه سفید، کابوی های قابل اعتماد و قانونمند هستند، در حالی که [...]