عملکرد سئو چیست؟ نحوه اندازه گیری آن برای مشتریان
مقدمه:
پیش از پرداختن به عملکرد سئو (SEO Performance) بهتر است بدانید که نمایش این که کار شما تفاوت واقعی ایجاد می کند، همان چیزی است که مشتریان شما را راضی نگه می دارد و ارزش کار شما را ثابت می کند. در اینجا اندازه گیری عملکرد سئو به کمک شما می آید. این کار فقط برای تحت تاثیر قرار دادن مشتریان با اعداد بزرگ نیست. پیگیری متریک ها و شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) درست، به شما کمک می کند تا بفهمید چه چیزهایی به خوبی کار می کند و در چه مواردی می توانید بهبود ایجاد کنید. در این راهنما، به شما خواهیم گفت که چگونه می توانید عملکرد سئو را به طور موثری اندازه گیری و به مشتریانتان توضیح دهید.
موارد زیر را پوشش خواهیم داد:
- عملکرد سئو چیست
- چرا باید آن را اندازه گیری کنید
- متریک های اصلی سئو که باید پیگیری شوند
- نحوه استفاده از گوگل سرچ کنسول
- استفاده از متریک های عملکرد برای بهینه سازی استراتژی
عملکرد سئو چیست؟
عملکرد سئو به معنای اندازه گیری استراتژی های بهینه سازی موتور جستجو و میزان تاثیرگذاری آن ها بر افزایش دیده شدن سایت در نتایج جستجو و جذب ترافیک است.
مهم است که بدانید آیا کاربران از محتوا لذت می برند، صفحات مختلف را کاوش می کنند و اقداماتی مانند خرید یا تماس با کسب و کار را انجام می دهند.
به بیان دیگر عملکرد سئو به مجموعه فعالیتهایی گفته می شود که به بهبود دیده شدن و رتبه بندی یک وبسایت در نتایج موتورهای جستجو کمک می کند. این عملکرد با ارزیابی و بهینهسازی عوامل مختلفی نظیر محتوای وبسایت، انتخاب کلمات کلیدی مناسب، بهبود ساختار صفحات و لینک سازی حاصل می شود. عملکرد سئو نقشی کلیدی در جذب کاربران جدید به سایت دارد، زیرا هر چه وبسایت در نتایج جستجو رتبه بالاتری داشته باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که کاربران به سایت وارد شوند و از خدمات یا محصولات آن استفاده کنند.
برای سنجش عملکرد سئو، معیارهای گوناگونی مانند ترافیک ارگانیک، نرخ تبدیل، نرخ پرش، و رتبه کلمات کلیدی مورد ارزیابی قرار می گیرند. این معیارها به مدیران سایت کمک می کنند تا نقاط قوت و ضعف استراتژی سئوی خود را شناسایی کرده و بر اساس داده های واقعی، اقدامات بهینهسازی لازم را انجام دهند. عملکرد موفق سئو می تواند تاثیر چشمگیری بر جذب مخاطبان هدف، افزایش فروش و رشد کسب و کار داشته باشد و به همین دلیل بررسی و ارتقاء مداوم آن برای کسب و کارها از اهمیت بالایی برخوردار است.
چرا باید عملکرد سئو را اندازه گیری کرد؟
سه دلیل کلیدی برای اندازه گیری عملکرد سئو وجود دارد:
نمایش ارزش کار شما
اگر خدمات سئو ارائه می دهید، باید بتوانید به مشتریانتان نشان دهید که در ازای سرمایه گذاری خود چه به دست می آورند. اندازه گیری عملکرد سئو راهی است که ارزش کارتان را به مشتریان نشان دهید.
بیشتر مشتریان نمی خواهند بشنوند که شما سرعت صفحات را بهبود بخشیده اید یا توضیحات متا را بهینه کرده اید؛ آن ها می خواهند نتایج ملموس ببینند.
با پیگیری متریک های مناسب سئو، می توانید نشان دهید که چگونه اقدامات شما منجر به افزایش ترافیک، تبدیل ها و دیگر شاخص های مهم برای مشتریتان شده است.
درک اینکه چه چیزی خوب کار می کند و چه چیزی نیاز به بهبود دارد
هیچ استراتژی یکسانی برای همه در سئو وجود ندارد. اگرچه بهترین روش ها وجود دارد، همیشه باید آماده تغییر باشید.
اندازه گیری عملکرد سئو به شما کمک می کند تا بخش هایی از استراتژی سئوی خود که موفق هستند و بخش هایی که نیاز به بهبود دارند را شناسایی کنید. این کار برای همه چیز از انتخاب کلمات کلیدی و لینک سازی تا بهینه سازی داخلی و تکنیکال سئو اهمیت دارد.
همراستایی با اهداف
افزایش ترافیک نشانه خوبی است اما تنها جنبه ای نیست که باید پیگیری کنید. استراتژی سئو شما باید با اهداف کسب و کار مشتری شما همسو باشد.
پیگیری عملکرد سئو به شما این امکان را می دهد که ببینید آیا استراتژی شما به تحقق اهداف مشتری کمک می کند یا خیر. مثلا ممکن است متوجه شوید که انتخاب کلمات کلیدی شما خیلی گسترده است. این ممکن است منجر به افزایش ترافیک شود اما تاثیری بر تبدیل ها نداشته باشد.
اندازه گیری عملکرد سئو به شما کمک می کند استراتژی خود را با نیازهای مشتری همسو کنید.
پس چگونه عملکرد سئو را اندازه گیری کنیم؟
اندازهگیری عملکرد سئو یکی از مراحل مهم در اجرای یک استراتژی موفق برای بهبود دیده شدن و جذب مخاطبان هدف در وبسایت است. این فرآیند به ما امکان می دهد تا بدانیم کدام بخش از تلاشهای سئو به خوبی کار می کند و کجاها نیاز به بهبود دارد. با ارزیابی دقیق معیارهای کلیدی مثل ترافیک ارگانیک، نرخ تبدیل و رتبهبندی کلمات کلیدی، می توانیم بفهمیم که آیا استراتژی سئو به اهداف مورد نظر کسبوکار نزدیک شده است یا خیر. به طور کلی، اندازهگیری عملکرد سئو اطلاعات ضروری را برای بهبود تصمیمگیریها در اختیار ما قرار می دهد و ما را قادر می سازد تا بر اساس دادههای واقعی، تغییرات لازم را در استراتژی خود اعمال کنیم.
اندازهگیری دقیق و منظم عملکرد سئو، مزیتهای بسیاری دارد. اول از همه، به ما کمک می کند تا ارزش و تاثیر فعالیتهای سئو را برای مشتریان یا تیم مدیریت کسب و کار نشان دهیم. با ارائه گزارشهایی مبتنی بر داده، می توان به وضوح نشان داد که چطور این تلاشها به افزایش ترافیک، بهبود تعامل کاربران، و در نهایت به رشد کسب و کار منجر می شوند. علاوه بر این، با پیگیری مستمر نتایج، می توان به سرعت نقاط ضعف را شناسایی و اقدامات لازم برای بهبود آنها را انجام داد تا در مسیر موفقیت بیشتر قرار بگیریم.
همه چیز به متریک های کلیدی بستگی دارد. در ادامه، ۷ متریک کلیدی را برای اندازه گیری عملکرد سئو توضیح داده ایم.
متریک های اساسی برای اندازه گیری عملکرد سئو
در اینجا متریک های اصلی برای اندازه گیری عملکرد تلاش های سئو را آورده ایم.
1. ترافیک ارگانیک
ترافیک ارگانیک تعداد افرادی است که مستقیما از موتورهای جستجو وارد یک سایت می شوند. این یکی از مهمترین متریک ها برای اندازه گیری سئو است.
شما می توانید به داده های ترافیک ارگانیک از طریق حساب گوگل آنالیتیکس خود دسترسی پیدا کنید.
ترافیک ارگانیک نشانگر خوبی از میزان دیده شدن سایت در نتایج جستجو است. ترافیک بیشتر به طور معمول به این معنی است که سایت در صفحات نتایج موتورهای جستجو (SERP) برای کلمات کلیدی مرتبط رتبه بالایی دارد.
پایش ترافیک ارگانیک در طول زمان می تواند نشان دهد که استراتژی سئو شما چقدر موثر است. اگر افزایشی مشاهده کنید، احتمالا تاکتیک های بهینه سازی شما در حال نتیجه دادن است.
اگر افت ناگهانی یا عدم تاثیرگذاری در ترافیک ارگانیک مشاهده کنید، این نشان می دهد که چیزی نیاز به تغییر دارد؛ مثلا ممکن است کلمات کلیدی شما بیش از حد رقابتی باشند یا الگوریتم های موتورهای جستجو تغییر کرده باشند.
2. نرخ پرش (Bounce Rate)
نرخ پرش درصدی از بازدیدکنندگان است که به سایت وارد می شوند و بدون انجام عملی مانند خرید یا کلیک بر روی لینک های داخلی سایت را ترک می کنند. آن ها وارد سایت می شوند، نگاهی به صفحه می اندازند و خارج می شوند.
می توانید نرخ پرش را به داده های گوگل آنالیتیکس خود اضافه کنید. در سایت کمک گوگل، راهنمایی برای ایجاد گزارش های سفارشی وجود دارد.
نرخ پرش به چند دلیل مهم است:
اول، نشان می دهد که آیا سایت شما چیزی که کاربران به دنبال آن هستند را ارائه می دهد یا خیر. نرخ پرش بالا نشان می دهد که بازدیدکنندگان آنچه که به دنبال آن بودند را پیدا نمی کنند یا محتوای شما جذاب نیست.
نرخ پرش همچنین می تواند به شما بگوید که آیا استراتژی کلمات کلیدی شما مخاطب درستی را هدف قرار داده است یا خیر. اگر بازدیدکنندگانی را جذب می کنید که علاقه ای به خدمات مشتری شما ندارند، احتمالا از سایت خارج خواهند شد.
نرخ پرش بالا همچنین می تواند نشان دهنده مشکلات تجربه کاربری باشد؛ مثلا اگر سایت شما به کندی بارگذاری می شود، استفاده از آن دشوار است یا برای کاربران موبایل بهینه نشده، افراد احتمالا ناراحت شده و آن را ترک می کنند.
3. مخاطب هدف
شناخت افرادی که قصد دسترسی به آن ها را دارید، اساس استراتژی سئو شماست. باید مطمئن شوید افرادی را جذب می کنید که احتمالا به محصولات یا خدمات مشتری شما علاقه مند هستند.
می توانید اطلاعاتی درباره جمعیت و علایق بازدیدکنندگان سایت خود را در گوگل آنالیتیکس مشاهده کنید.
همچنین می توانید مکان جغرافیایی کاربران و دستگاه های استفاده شده برای دسترسی به سایت را ببینید.
این داده ها را با پروفایل مخاطب هدف یا پرسونای خریدار مشتری خود مقایسه کنید تا ببینید آیا افراد مناسبی را جذب می کنید یا خیر.
4. نرخ تبدیل (Conversion Rates)
تبدیل ها می توانند میزان موفقیت کمپین سئو شما را تعیین کنند.
تبدیل زمانی اتفاق می افتد که یک کاربر یک اقدام مطلوب را انجام دهد. این اقدام می تواند خرید محصول، پر کردن فرم تماس یا کلیک روی دکمه “تماس” باشد.
نرخ تبدیل درصد بازدیدکنندگان وب سایت را که آن اقدامات مطلوب را انجام می دهند، اندازه گیری می کند.
برای دسترسی به این داده ها در گوگل آنالیتیکس، به قسمت «Reports» بروید و سپس گزینه «Engagement» و بعد «Conversions» را انتخاب کنید.
نرخ تبدیل خوب بسته به نوع کسب و کار مشتری متفاوت خواهد بود. برخی صنایع نرخ تبدیل بسیار بالاتری نسبت به سایرین دارند.
این متریک اهمیت بالایی دارد زیرا مستقیما به بازگشت سرمایه (ROI) مشتری شما مرتبط است. در یک نظرسنجی از Databox، فروش و سرنخ های فروش به عنوان پرکاربردترین متریک ها برای اندازه گیری ROI کمپین های سئو شناخته شدند.
هرچه بازدیدکنندگان بیشتری تبدیل شوند، مشتری شما به اهداف خود نزدیک تر خواهد شد.
پایش نرخ تبدیل همچنین می تواند به شما کمک کند تا نقاط ضعف را شناسایی کنید. مثلا اگر افراد زیادی محصولات را به سبد خرید خود اضافه می کنند اما خرید را تکمیل نمی کنند، ممکن است نشان دهنده مشکلات در فرآیند پرداخت باشد.
5. نرخ کلیک (Click-Through Rates – CTR)
نرخ کلیک (CTR) درصد افرادی را نشان می دهد که بعد از دیدن سایت مشتری شما در نتایج جستجو، روی آن کلیک می کنند.
شما می توانید به این داده ها در کنسول جستجوی گوگل دسترسی پیدا کنید.
نرخ کلیک تأثیر مستقیمی بر ترافیک ارگانیک دارد. CTR بالا به این معناست که افراد بیشتری روی نتایج کلیک می کنند و به سایت شما می آیند. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می دهد CTR ممکن است بر رتبه بندی جستجو تاثیر بگذارد.
اندازه گیری CTR راهی عالی برای ارزیابی عملکرد عنوان صفحات و توضیحات متا است.
CTR بالا نشان می دهد که آن ها برای جستجوگران جذاب هستند و آن ها را ترغیب به کلیک می کنند. CTR پایین ممکن است نشان دهد که پیام رسانی شما توجه جستجوگران را جلب نمی کند.
6. تجربه کاربری (User Experience – UX)
تجربه کاربری (UX) به معنای میزان آسان و لذت بخش بودن تعامل کاربران با یک وب سایت است.
اگر یک سایت بصری و آسان برای استفاده باشد، بازدیدکنندگان به احتمال زیاد در آن باقی می مانند و اقدام می کنند. این می تواند سیگنال های مثبتی را به موتورهای جستجو ارسال کرده و منجر به رتبه بندی بالاتر شود.
متریک های متعددی برای پایش و اندازه گیری UX وجود دارد. گزارش Page Experience در کنسول جستجوی گوگل بهترین مکان برای شروع است.
این گزارش بینش هایی در مورد عملکرد UX صفحات شما ارائه می دهد. می توانید رتبه بندی هایی برای کاربران موبایل و دسکتاپ ببینید که شامل سرعت صفحه و وضعیت HTTPS است.
اما UX فراتر از این جنبه ها است.
برای به دست آوردن تصویری دقیق تر از نحوه تعامل بازدیدکنندگان با صفحات شما، می توانید از ابزاری مانند Hotjar استفاده کنید.
Hotjar نقشه های حرارتی ارائه می دهد که نشان می دهد کدام بخش های صفحه شما توجه کاربران را جلب کرده و کدام بخش ها را نادیده گرفته اند.
این اطلاعات برای بهبود UX صفحات شما عالی است و مطمئن شوید که کاربران می توانند به راحتی محتوای شما را مطالعه کنند و به دکمه های CTA دسترسی پیدا کنند.
7. کلمات کلیدی مرتبط
هدف گیری کلمات کلیدی مناسب احتمال جذب بازدیدکنندگانی که به محصولات یا خدمات مشتری شما علاقه دارند را افزایش می دهد. می توانید محتوایی و توضیحات محصولی ایجاد کنید که مخاطبان هدف مشتری شما به دنبال آن هستند.
به همین دلیل تحقیق کلمات کلیدی در شروع یک پروژه سئو بسیار مهم است. با این حال، شما باید به مرور زمان کلمات کلیدی مرتبط را پایش و شناسایی کنید.
ممکن است فرصت های جدید کلمات کلیدی یا روندهایی را بیابید که می تواند به استراتژی شما کمک کند.
یکی از بهترین روش ها برای این کار مقایسه پوشش کلمات کلیدی مشتری با رقبای آن ها است. با استفاده از ابزاری مانند Semrush، می توانید به راحتی رتبه بندی کلمات کلیدی را مقایسه کرده و کلماتی را که رقیب شما برای آن ها رتبه دارد و مشتری شما ندارد، شناسایی کنید.
اضافه کردن این کلمات کلیدی مرتبط به استراتژی سئو شما می تواند به افزایش ترافیک ارگانیک و جذب مشتریان بالقوه بیشتر به سایت مشتری کمک کند.
سرچ کنسول گوگل (Google Search Console)
کنسول جستجوی گوگل یکی از ابزارهای اساسی برای اندازه گیری عملکرد سئو می باشد. این ابزار داده ها را مستقیما از گوگل ارائه می کند و به شما کمک می کند تا قابلیت دیده شدن مشتری خود در نتایج جستجو را پایش و بهبود دهید.
پایش جستجوها
می توانید از کنسول جستجوی گوگل برای مشاهده دقیق جستجوهایی که کاربران با آن ها وب سایت مشتری شما را در نتایج جستجو پیدا می کنند، استفاده کنید.
این داده ها در گزارش Performance موجود است و به شما نشان می دهد که کاربران با چه کلمات کلیدی به وب سایت مشتری شما هدایت می شوند. این اطلاعات به شما کمک می کند تا مطمئن شوید که محتوای شما با نیازهای مخاطبان هدف سازگار است.
همچنین، می توانید ببینید که کدام کلمات بیشترین ترافیک را به سایت هدایت می کنند. این به شما امکان می دهد تا اثربخشی تلاش های سئو و هدف گذاری کلمات کلیدی خود را اندازه بگیرید.
در برخی موارد، ممکن است متوجه شوید که برای جستجوهایی که هدف شما نبوده اند نیز رتبه می گیرید. با کمی بهینه سازی درون صفحه ای، می توانید رتبه این عبارات را بهبود داده و ترافیک ارگانیک بیشتری به محتوای خود جذب کنید.
Query Hunter ابزاری است که این فرآیند را بسیار ساده تر می کند. این ابزار داده های کنسول جستجوی شما را تحلیل کرده و کلمات کلیدی با پتانسیل بالا که در صفحه دوم نتایج قرار دارند را به شما نشان می دهد.
این کلمات کلیدی می توانند به عنوان بردهای سریع در سئو شناخته شوند. بهینه سازی برای این عبارات می تواند رتبه شما را به صفحه اول برساند و ترافیک ارگانیک سایت را افزایش دهد.
عوامل رتبه بندی و رتبه کلمات کلیدی
رتبه کلمات کلیدی نشان می دهد که وب سایت مشتری شما در حال حاضر در چه جایگاهی از نتایج جستجو قرار دارد. این یکی از رایج ترین روش ها برای سنجش موفقیت یک استراتژی سئو است.
هر چه جایگاه شما در نتایج جستجوی گوگل برای کلمات کلیدی مرتبط بالاتر باشد، ترافیک بیشتری از گوگل جذب خواهید کرد.
کنسول جستجوی گوگل یک جایگاه متوسط برای کل وب سایت و همچنین جایگاه متوسط برای جستجوهای خاص را به شما ارائه می دهد. این اطلاعات کلیدی برای درک عملکرد سئو شما هستند.
می توانید ببینید کدام کلمات کلیدی رتبه خوبی دارند و برای کدام صفحات باید بهبود ایجاد کنید.
این ابزار ویژگی های مفید دیگری نیز دارد. اگر نیاز به راه اندازی دارید، می توانید به راهنمای شروع سریع کنسول جستجوی گوگل مراجعه کنید.
هدف نهایی: به حداکثر رساندن اثربخشی نتایج سئو
اندازه گیری عملکرد سئو تنها به معنی ارائه گزارش های جذاب به مشتریان نیست؛ بلکه هدف اصلی یادگیری از داده ها و به حداکثر رساندن نتایج است.
استراتژی ها و کمپین های سئو
هر مشتری که با او کار می کنید، ویژگی ها و نیازهای خاص خود را دارد. شما باید استراتژی خود را بر اساس اهداف مشتری، مخاطبان و معیارهای عملکرد سئو تنظیم کنید.
نکته کلیدی این است که از داده ها برای هدایت تصمیمات خود استفاده کنید. تحلیل مداوم داده ها از گوگل آنالیتیکس، کنسول جستجوی گوگل و سایر ابزارهای سئو می تواند به شما کمک کند تا تصمیمات دقیقی درباره استراتژی های سئو خود بگیرید.
روندهایی را که نشان می دهند کدام کلمات کلیدی ترافیک به سایت مشتری جذب می کنند و کدام یک عملکرد ضعیفی دارند، دنبال کنید. ممکن است نیاز باشد استراتژی خود را تغییر دهید یا کلمات کلیدی هدف خود را بر اساس تغییرات در جستجوها یا تغییرات کسب و کار مشتری به روز کنید.
پایش و بهبود استراتژی لینک سازی نیز مهم است. شما می توانید با استفاده از ابزارهای سئو، تأثیر تلاش های لینک سازی را اندازه گیری کرده و تاکتیک های خود را بهینه سازی کنید.
استفاده از داده های سئو برای مشتریان
اندازه گیری عملکرد سئو یکی از مهم ترین جنبه های اجرای یک کمپین سئو می باشد. این کار راهی است برای نشان دادن ارزش شما و همچنین به حداکثر رساندن نتایج.
با اندازه گیری شاخص های صحیح، می توانید استراتژی خود را بهینه کنید، ترافیک بیشتری جذب کرده و فروش و سرنخ های بیشتری برای مشتریان خود ایجاد کنید.
مدیر2024-11-10T18:43:37+03:30نوامبر 10, 2024|بدون دیدگاه
چکیده مقاله: قبل از معرفی بهترین مربیان و متخصصان سئو بهتر است بدانید که سئو آسان نیست. موارد زیادی برای پیگیری وجود دارد و گوگل با هر به روزرسانی هدف گذاری های جدیدی تعیین [...]
مدیر2024-11-09T00:42:39+03:30نوامبر 9, 2024|بدون دیدگاه
مقدمه: افیلیت مارکتینگ (Affiliate Marketing) یا همکاری در فروش یک استراتژی است که در آن شما محصولات یا خدمات را تبلیغ می کنید و به ازای هر فروش یا لید (مشتری بالقوه) که ایجاد [...]
مدیر2024-11-08T18:49:21+03:30نوامبر 8, 2024|بدون دیدگاه
چکیده مقاله: نتایج جستجو گوگل می توانند شامل بیش از 10 لینک آبی ساده باشند. این نتایج با ویژگی های SERP (صفحه نتایج موتور جستجو) طراحی شده اند تا به کاربران دسترسی سریع و [...]
مدیر2024-11-07T18:27:36+03:30نوامبر 7, 2024|بدون دیدگاه
مقدمه: پیش از پرداختن به عملکرد سئو (SEO Performance) بهتر است بدانید که نمایش این که کار شما تفاوت واقعی ایجاد می کند، همان چیزی است که مشتریان شما را راضی نگه می دارد [...]
مدیر2024-11-07T13:25:02+03:30نوامبر 7, 2024|بدون دیدگاه
چکیده مقاله: ممیزی سئو (SEO Audit) یا ارزیابی سئو، یک بررسی دقیق از توانایی یک وب سایت برای رتبه بندی در موتورهای جستجو می باشد و یکی از اولین اقداماتی است که باید آژانس [...]
مدیر2024-11-05T20:52:22+03:30نوامبر 5, 2024|بدون دیدگاه
مقدمه: دو رویکرد اصلی برای سئو وجود دارد: سئو کلاه سفید و سئو کلاه سیاه. درست مثل فیلم های وسترن قدیمی، سئوکارهای کلاه سفید، کابوی های قابل اعتماد و قانونمند هستند، در حالی که [...]